Trikloorietyleenin (TCE) suodatus vedestä

By | 14 lokakuun, 2020

Mitä ovat TCE: t?

Trikloorietyleeni (TCE) luokitellaan halogenoiduksi alifaattiseksi orgaaniseksi yhdisteeksi. TCE on väritön palamaton neste. Ainutlaatuisten puhdistusominaisuuksiensa ja liuotinvaikutuksensa ansiosta TCE: tä on käytetty laajalti valmistuksessa, teollisissa puhdistusliuottimissa, maalinpoistoaineissa ja ”yleisenä” rasvanpoistoaineena yli 50 vuoden ajan. TCE: tä käytetään myös puuvillan ja muiden kankaiden puhdistamiseen tekstiiliteollisuudessa. Sitä käytetään lääketeollisuudessa liuottimena vahoille, rasvoille, hartseille ja öljyille sekä ilmailu- ja avaruusteollisuudessa. Monet kulutustuotteet, kuten korjausneste, maalinpoistoaine, liimat ja tahranpoistoaineet, sisältävät TCE: itä. TCE: itä pidettiin suhteellisen vaarattomina ja ne hävitettiin kaatopaikoille ja kemiallisten jätteiden kaatopaikoille. Väärät hävitystavat ja vuotavat varastosäiliöt ovat myös johtaneet pohjaveden saastumiseen. Pelkästään Kaliforniassa ympäristöön vapautui 161315 kiloa TCE: itä. TCE: t ovat yleisimmin havaittavia haihtuvia orgaanisia kemikaaleja (VOC) pohjavedessä Yhdysvalloissa. New Jerseyn tutkimuksessa noin 20% 315 testatusta kuopasta oli kontaminoitunut TCE: llä ja / tai muilla VOC-yhdisteillä yli 1 ppb: n havaitsemisrajan. TCE: n saastuminen johti vesihuoltoaukkojen sulkemiseen Long Islandilla New Yorkissa ja Massachusettsissa. Ainakin yhden 18 VOC: sta, mukaan lukien TCE, havaittavissa olevat tasot löytyivät 15,9%: sta Nebraskassa otetuista 63 vesikaivosta.

TCE ja terveysriskit

Kansallisen syöpäinstituutin (myöhemmin kansallinen toksikologiaohjelma) syövän bioanalyysitutkimukset ovat osoittaneet, että altistuminen trikloorietyleenille on syöpää aiheuttava eläimille, aiheuttaen maksasyöpää hiirillä ja munuaissyöpää rotilla. Viimeaikaiset laboratorioeläimillä tehdyt tutkimukset ja ihmisten havainnot osoittavat, että altistuminen trikloorietyleenille voi liittyä synnynnäisiin sydänvaivoihin. Trikloorietyleeni on luokiteltu ”epäillään olevan ihmiselle syöpää aiheuttava” 11. kansallisen toksikologiaohjelman karsinogeeniraportissa, joka perustuu ihmisillä tehtyjen tutkimusten rajallisiin karsinogeenisuustietoihin ja riittäviin eläinkokeista saatuihin syöpää aiheuttaviin tietoihin. Juominen tai suihku TCE: n saastuttamassa vedessä aiheuttaa monia terveysongelmia. TCE imeytyy nopeasti verenkiertoon inhalaation ja nielemisen jälkeen ja jakautuu nopeasti elimiin, kuten maksaan, munuaisiin, sydän- ja verisuonijärjestelmään ja hermostoon. Terveysriskiksi katsottujen TCE: n määrä riippuu monista muuttujista, kuten ihmisen juomamäärästä, koosta, iästä ja siitä, onko hänellä muita sairauksia, kuten immuunitilaa. Eniten altistuneille ja herkimmille henkilöille voi olla lisääntynyt terveysvaikutusten riski.

TCE: n ja juomaveden saastuminen

TCE voi tunkeutua nopeasti maaperän ja sadeveden läpi pohjaveteen. TCE voidaan adsorboida maaperän hiukkasiin pohjavesilähteiden yläpuolella. Kun pohjavesi imeytyy TCE: n saastuttaman maaperän läpi, se imee liuottimen. Jäteveden tai yhdyskuntien vedenkäsittelyjärjestelmät, jotka käyttävät tavanomaisia ​​tekniikoita, mukaan lukien hyytyminen, sedimentaatio, sedimentin pehmeneminen, hiukkassuodatus ja klooraus, eivät ole tehokkaita vähentämään TCE-pitoisuuksia ”turvallisiin” tasoihin. TCE-yhdisteiden saastuminen löytyy kaivoista ja kaupungin vesiputkista. Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirasto on asettanut juomaveden TCE-arvojen suurimmaksi sallituksi tasoksi 5 ppb (miljardiosaa). Monet ihmiset eivät halua altistua tälle karsinogeeniselle kemikaalille millään tasolla. Onneksi on olemassa vaiheita, joilla voit vähentää TCE: n vaikutusta itseesi ja perheeseesi.

Kuinka voin suojautua vesihuollon TCE-kontaminaatiolta?

Oikein suunniteltu vedensuodatusjärjestelmä poistaa TCE: t. Kaikki vesisuodattimet eivät kuitenkaan poista tätä liuotinta. Suodatusjärjestelmä, jossa käytetään rakeista aktiivihiiltä (GAC) tai kovahiilisäiliöitä, on paras tapa poistaa TCE vesihuollostasi. Sinulle parhaiten sopivan suodattimen tyypin tulisi riippua käyttämäsi veden määrästä, käytettävissä olevasta tilasta ja pääsystä putkistoon sekä siitä, tarvitsetko suojaa TCE-höyryille altistumiselta.

TCE: n poistamiseksi on olemassa kahden tyyppisiä suodatinjärjestelmiä:

1. Käyttösuodattimet (POU: t), jotka käsittelevät vettä yhdellä pesualtaalla tai suihkussa.

2. Suodatus talon sisäänkäynnillä (POE), joka käsittelee kaiken taloon tulevan veden, ei vain yhden pesualtaan tai laitteen vettä. POE-suodatusjärjestelmä koostuu yleensä esisuodattimesta ja rakeisesta aktiivihiilisuodatuksesta.

TCE-läpäisyn yksinkertaista suojaamista varten on suositeltavaa käyttää työtason suodatinta. Tämä pieni yksittäinen suodatin suojaa hiukkasia, makua, hajua ja TCE: tä vastaan. Suodatin on asennettu sekoittimeen ja tarjoaa puhdistettua vettä juomiseen ja ruoanlaittoon. Putkistoa ei tarvita. Käytä suihkusuodatinta suojaamaan TCE-höyryiltä. Suihkusuodatin sisältää korkealaatuista aktiivihiiltä suojaamaan sinua ja perhettäsi höyryjen hengittämiseltä ja ihon altistumiselta TCE: lle. Suihkusuodatin on helppo asentaa. Kierrä se yksinkertaisesti olemassa olevaan suihkupäähän.

Kattavin ja tehokkain tapa suojata TCE: tä ja muita orgaanisia epäpuhtauksia vastaan ​​on käyttää aktiivihiilisuodatusjärjestelmää koko kodissa. Koko talon suodatusjärjestelmät tarjoavat suodatettua vettä kaikkiin hanoihin, suihkutiloihin ja vedenottoaukkoihin kotona tai toimistossa. Kaikki kotiisi tai toimistoosi tuleva vesi kulkee aktiivihiilen läpi poistamalla TCE: n ja muut orgaaniset kemikaalit, jotka aiheuttavat makua, hajua ja terveysongelmia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *