Selitys kilpirauhasen liikatoiminnasta!

By | 17 marraskuun, 2020

Kilpirauhasen liikatoiminta on sairaus, joka vaikuttaa kilpirauhaseen ja on kilpirauhashormonin tyroksiinin tai T4: n ylituotanto. Joskus kutsutaan kilpirauhasen liikatoiminnaksi, kilpirauhasen liikatoiminta, jos sitä ei hoideta, voi johtaa useisiin komplikaatioihin, mukaan lukien sydän- ja silmäongelmat, hauraat luut, tyreotoksinen kriisi sekä ihon punoitus ja turvotus.

Kilpirauhasen liikatoimintaa hoidetaan yleensä suun kautta otettavilla reseptilääkkeillä, eikä se vaadi leikkausta, mutta joissakin tapauksissa, kuten esimerkiksi silloin, kun henkilöllä on ongelmia kilpirauhasen lääkkeiden käytössä, voidaan suorittaa kilpirauhasen poisto, joka on kilpirauhasen osittainen tai täydellinen poisto.

Kilpirauhasen liikatoiminnan oireet

Kilpirauhasen liikatoiminta voi aiheuttaa monia oireita, koska se nopeuttaa merkittävästi kehon aineenvaihduntaa ja voi olla myös vaikea diagnosoida, koska monet näistä oireista voivat jäljitellä muita sairauksia.

Vanhemmilla aikuisilla on myös hyvin lieviä oireita tai ei lainkaan oireita, ja jotkut lääkkeet, mukaan lukien korkean verenpaineen tai beetasalpaajien hoidossa käytettävät lääkkeet, voivat peittää kilpirauhasen liikatoiminnan merkit. Kilpirauhasen liikatoimintaan liittyviä oireita ovat:

• Merkittävä painonpudotus, joka on selittämätön ja tapahtuu ilman ruokavalion muutoksia tai jopa suuren ruokamäärän kanssa.

• Sydänongelmat, mukaan lukien epäsäännölliset sykkeet tai rytmihäiriöt, nopea syke tai sydämentykytys ja nopea syke tai takykardia.

• Ruokahalun merkittävä kasvu.

• Unihäiriöt, väsymys tai lihasheikkous.

• Naiset voivat muuttaa kuukautiskiertoaan.

• Liiallinen hikoilu.

• Käsien ja sormien vapina – vapina.

• Henkilöllä voi olla myös vakavaa hermostuneisuutta, ärtyneisyyttä tai ahdistusta ja jopa paniikkikohtauksia.

• Pieni lämmönkestävyys tai lämpöherkkyys.

• suoliston muutokset, jotka yleensä aiheuttavat lisääntynyttä suolen toimintaa.

• Kaulan pohjassa voi olla turvotusta kilpirauhasen suurenemisen tai ”struuman” vuoksi.

Kilpirauhasen liikatoiminnan mahdolliset syyt

Yksi yleisimmistä kilpirauhasen liikatoiminnan syistä on tila, joka tunnetaan nimellä Gravesin tauti. Gravesin tauti on autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa kilpirauhashormonin tyroksiinin ylituotantoa.

Toinen kilpirauhasen liikatoiminnan syy on, kun yksi kilpirauhasen kyhmyistä tuottaa liikaa hormoni tyroksiinia, mutta tämä tila on harvinaisempi kuin Gravesin tauti.

Kilpirauhastulehdus Kilpirauhanen tulehdus voi myös aiheuttaa kilpirauhasen liikatoiminnan ja voi johtua virusinfektiosta, ja sitä esiintyy usein myös raskaana olevilla naisilla useita kuukausia synnytyksen jälkeen.

Kilpirauhastulehdusta on useita muita, mukaan lukien Hashimoton kilpirauhastulehdus, joka on yksi yleisimmistä kilpirauhasen liikatoiminnan syistä ja kilpirauhaseen vaikuttavasta autoimmuunisairaudesta, joka aiheuttaa sen vähitellen hajoamisen.

Kilpirauhasen liikatoiminnan tilaa voidaan hoitaa tehokkaasti lääkityksellä; hoitamaton tila voi kuitenkin aiheuttaa vakavia lääketieteellisiä komplikaatioita. Siksi, jos sinulla on tähän sairauteen liittyviä merkkejä tai oireita, on tärkeää sopia tapaamisesi lääkärisi kanssa lääkärintarkastukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *