LMA vai ET putki?

By | 15 lokakuun, 2020

Kaikille terveydenhuollon tarjoajille tärkein huolenaihe on aina potilaan hengitystiet. Ennen minkään muun ongelman ratkaisemista on tarpeen selvittää hengitysteiden avoimuus. Jotkut yleisimmistä ja luotettavimmista lääketieteellisistä laitteista, joita käytetään hengitysteiden ylläpitoon, ovat endotrakeaalinen putki, jota kutsutaan yleisimmin ET-putkeksi, ja kurkunpään hengitysteiden naamio tai LMA lyhyesti. ET-putki on laite, jota käytetään pääasiassa sairaalaa edeltävissä ja leikkaussaleissa. ET-putki on joustava, läpikuultava putki, joka on avoin molemmista päistä ja jota on saatavana pituuksina 12 – 32 senttimetriä. Putki työnnetään henkitorveen äänijohtojen kautta laryngoskoopin ja kynän kautta hengitysteiden läpi.

Distaalisessa päässä on viistetty pää liikkumisen helpottamiseksi. LMA on vaihtoehtoinen hengitysteiden laite, jota käytetään anestesiaan ja hengitysteiden tukemiseen. Se koostuu puhallettavasta silikoninaamasta ja kumista valmistetusta liitosputkesta. Se työnnetään sokeasti nieluun, muodostaen matalapainetiivistyksen kurkunpään aukon ympärille ja tarjoten lempeän ylipainetuuletuksen. Kaikki osat ovat lateksittomia. Molemmat laitteet ovat hyvin samanlaisia, mutta täysin ainutlaatuisia. Vaikka ET-putki ja LMA ovat monin tavoin hyvin erilaisia, ne ovat työkaluja, jotka auttavat ylläpitämään hengitysteitä potilailla ja parantavat siten heidän kykyään selviytyä.

ET: n ja LMA-putken yhtäläisyydet ovat hyvin selvät. ET-putkea ja LMA: ta käytetään pääasiassa hätälääketieteessä. Terveydenhuollon tarjoajat, kuten lääkärit ja ensihoitajat, käyttävät niitä hengitysteiden ylläpitoon. Molemmat laitteet koostuvat putkesta, jossa on puhallettava mansetti. Kun potilas on menossa toimenpiteeseen, joka sisältää yleisanestesian, hengitysteiden ylläpitoon käytetään joko LMA- tai ET-putkea. LMA- ja ET-letkut yhdistetään ventilaattoriin tai pussiventtiilinaamioon, joka tunnetaan myös nimellä BVM, täydellisen hengitysteiden hallinnan aikaansaamiseksi.

Endotrakeaalinen intubaatio on epäilemättä ollut ensisijainen menetelmä edistyneelle hengitysteiden hallinnalle esisairaalahoidossa, koska se maksimoi hengitysteiden hallinnan. Sen on kehittänyt Sir Ivan Whiteside Magill yhteistyössä plastiikkakirurgin Harold Gillesin kanssa. ET-putki työnnetään suoraan henkitorveen aina keuhkoputkien köliin asti. Tätä laitetta on erittäin vaikea asentaa. Tämän taiton hallitseminen vaatii paljon tutkimuksia ja käytäntöjä mallinukkeista. Jopa käytettäessä mallinukkeita, on silti vaikeaa ja hyvin erilaista yrittää intuboida todellista ihmistä. ET-putki työnnetään käyttämällä jäänpoistomaista laitetta, jota kutsutaan laryngoskoopiksi, joka koostuu terästä ja kahvasta. Laryngoskoopissa on valaistus terän pohjassa paremman kuvan saamiseksi äänihuulista. ET-putken siirtäminen hengitysteiden läpi käyttämällä joustavaa kynää, joka on muovipäällysteinen metallilanka. Tämä toimenpide voidaan suorittaa myös ”sokeasti” tai käyttöhenkilöstön sormilla; tätä kutsutaan digitaaliseksi intubaatioksi. Endotrakeaalista intubaatiota käytetään sydänpysähdykseen, jossa maskin tuuletus on mahdotonta tai tehotonta, hengityspysähdys, kun hapettuminen ei-invasiivisilla menetelmillä on riittämätöntä, potilaalla, joka ei pysty suojaamaan hengitysteitä, kuten sydämenpysähdys, kooma tai sairaalahoito tehohoito ja yleisanestesia. ET-putki on erittäin tehokas, mutta myös vaikea asentaa. Yleisanestesiaa ja lihasrelaksantteja tarvitaan potilaan ärsytyksen vähentämiseksi intubaation aikana. ET-putket suojaavat hengitysteitä tai keuhkoja regurgitoituneen materiaalin imeytymiseltä. Lisäksi nesteet ja eritykset voidaan imeä ET-putken kautta.

Kurkunpään hengitysteiden naamion keksi brittiläinen anestesiologi tri Archie Brain. Se on ainutlaatuinen laite, jota käytetään hengitysteiden ylläpitoon. Vaikka ET-putkea ja LMA: ta käytetään samaan tarkoitukseen, ne ovat hyvin erilaisia. LMA: ta ei ole asetettu ennen ET-putkea. Se ruiskutetaan suoraan kurkkuun. Laitetta käytetään yleisimmin, kun potilas on jumissa istuma-asennossa. Sitä käytetään, kun epäillään kohdunkaulan selkärangan vammoja ja kun leuan nostaminen kallistamalla päätä on mahdotonta. Sitä käytetään myös silloin, kun ET-putken intubaatio on epäonnistunut. LMA aiheuttaa vähemmän kipua ja yskää kuin ET-putket. Toisin kuin ET-putki, syvää subglottista imua ei voida suorittaa maskin kautta. LMA on paljon helpompi asettaa kuin ET-putki. LMA ei aina suojaa pyrkimyksiltä. LMA ei aina suojaa pyrkimyksiltä. Se estää nesteiden ja eritteiden imemisen maskin läpi.

Vaikka näillä kahdella esineellä on sama tarkoitus, niiden käyttötekniikka, toiminnot ja niiden tyylit ovat hyvin erilaisia. ET-putki on luotettavampi ja hallittavampi, mutta LMA on paljon mukavampi sekä potilaalle että asennukselle. LMA ei estä imemistä, toisin kuin ET-putki. Jokaisella tuotteella on omat etunsa ja haittansa. Siksi terveydenhuollon tarjoajilla on valintoja hengitysteiden hoidossa. Sääntö numero yksi on aina tehdä potilaan edun mukaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *