Hätä krikotyrotomia

By | 31 lokakuun, 2020

Vakavat kasvotraumat ja angioödeema taistelukentillä saattavat vaatia hätätilanteessa kirotomiamenettelyn. Kiireellinen kirototomia suoritetaan yleensä, kun rintakehän hengitystiet ovat tukossa ja kun orotrakeaalinen tai nasotrakeaalinen intubaatio ei ole mahdollista. Menettely on helppo suorittaa, koska se ei vaadi manipulointeja kohdunkaulan selkärangan kanssa.

Tämän toimenpiteen suorittamiseksi koulutettu lääkäri tekee yleensä viillon kilpirauhasen ruston ja lisäkilpirauhasen ruston välillä. Tämän viillon jälkeen tehdään toinen poikkileikkaus lisäkilpirauhaskalvosta. Reiän lisäämiseksi pidike asetetaan paikalleen ja sitä kierretään 90 astetta. Myöhemmin työnnetään endotrakeaalinen putki, jonka sisähalkaisija on 6-7 mm, mansetin täyttämiseksi.

Tämän prosessin jälkeen käytetään pussiventtiililaitetta, jolla on edullisesti korkea happipitoisuus, ilmanvaihdon tarjoamiseksi henkilölle. Tälle tasolle voidaan käyttää taskussa olevaa BVM-pussia (Bag Valve Mask). Menettelyn onnistumista seurataan nostamalla ja laskemalla rintaa. Endotrakeaalinen putki poistetaan vasta, kun henkilö siirretään sairaalaan tai terveyskeskukseen. Menettelyn aloitti ranskalainen kirurgi ja anatomisti Vicq d ’Azyr, ja sen elintärkeiden ominaisuuksien vuoksi pyöreästä tyreotomiasta on tullut suosittu.

Ensisijaisen hoidon tarjoajan tai kirototomialle koulutetun lääkärin tulee kantaa kirotomiasarja, joka sisältää katetrin, steriilin ruiskun ja endotrakeaalisen putken akuuttien hengitysvaikeustilanteiden hallitsemiseksi.

Tactical Cricothyrotomy Medical Module (TMM-CR) tarjoaa helpon ja nopean pääsyn hengitysteihin verisuonikalvon läpi pienikokoisessa ja kevyessä pakkauksessa. Hanki ilmatie- ja kirkkotomipaketit tästä verkkokaupasta alennettuun hintaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *