Avandian sivuvaikutukset – diabetes, PPH ja hypoglykemia

By | 31 lokakuun, 2020

FDA hyväksyi ensimmäisen kerran vuonna 1999 tyypin II tai aikuisten diabeteksen hoidossa. Avandiasta on tullut yksi suosituimmista lääkkeistä lääkeyritykselle GlaxoSmithKline. Se toimii antamalla elimistön käyttää tuottamaansa insuliinia verensokeritason hallintaan maksassa ja estämään tämän tilan vakavat ja mahdollisesti kuolemaan johtavat näkökohdat, mikä vaikuttaa lähes 16 miljoonaan aikuiseen Yhdysvalloissa.

Valitettavasti Avandiaan itse liittyy useita vakavia sivuvaikutuksia. Vuonna 2003 Mayo Clinicin lääketieteen asiantuntijat havaitsivat, että Avandiaan liittyi kuusi kongestiivista sydämen vajaatoimintaa vanhemmilla miehillä, jotka saivat tyypin II diabetesta. Nämä miehet kokivat painonnousua, raajojen turvotusta, hengenahdistusta ja nestettä keuhkoissa, joita ilmenee, kun sydän ei voi enää pumpata verta verenkiertoelimistön kautta, mikä voi aiheuttaa nesteen kertymistä elimistöön.

Maksaongelmat liittyvät myös Avandisiin. Tämä voi johtaa keltaisuuteen (tai silmien ja ihon keltaisuuteen bilirubiinin kertymisen takia), väsymykseen, oksenteluun, vatsakipuun ja pahoinvointiin.

Avandista epäillään myös aiheuttavan tilaa, jota kutsutaan primaariseksi pulmonaaliseksi hypertensioksi tai PPH: ksi. PPH tapahtuu, kun verisuonet supistuvat, mikä johtaa korkeaan verenpaineeseen. Korkea verenpaine voi johtaa useisiin vakaviin komplikaatioihin, kuten hengenahdistukseen, pyörtymiseen, huimaukseen ja jopa sydämen vajaatoimintaan.

Lisäksi Avandis liittyy hypoglykemiaan tai matalaan verensokeriin. Ilman verensokeria keho ei voi toimia ja voi aiheuttaa useita erittäin vaarallisia sivuvaikutuksia, kuten sydämentykytys, päänsärky, hikoilu, väsymys, heikkous ja huimaus.

GlaxoSmithKline lähetti FDA: n kanssa kirjeen terveydenhuollon ammattilaisille joulukuussa 2005 varoittamaan perifeerisen turvotuksen (raajojen turvotus) ja makulaarisen turvotuksen (nesteen ja proteiinin kertyminen silmään, joka voi vakavasti heikentää näköä).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *